2023’te sürücüleri neler bekliyor?

25.11.2022 - 25.11.2024

2023’ü karşılamak üzereyiz. Yeni yıl heyecan verici başlangıçların olduğu kadar yeni düzenlemelerin de habercisi. Sürücüleri en çok ilgilendiren düzenlemelerin başında ise sigorta, kasko, vergi ve araç muayene ücretleriyle trafik cezaları geliyor. Gelin, 2023’te sürücülerin ödemekle yükümlü olacağı masraf kalemlerini birlikte inceleyelim.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ekim 2022 için açıkladığı %122,9’luk enflasyon oranı esas alınarak düzenlenecek Motorlu Taşıtlar Vergisinin (MTV) 2023 tutarının trafiğe 2018 itibarıyla katılan 1-3 yaş aralığındaki ve motor hacmi 1.3 L olan araçlar için 2.927 TL ve 4-6 yaş aralığındaki araçlar için 2.042 TL; 1-3 yaş aralığındaki ve motor hacmi 1.3–1.6 L olan araçlar için 5.098 TL ve 4-6 yaş aralığındaki araçlar içinse 3.823 TL olması bekleniyor. Ancak zam oranının belirlenmesinde Cumhurbaşkanlığı’nın kararı belirleyici olduğu için açıklanan enflasyon oranından daha düşük bir oranın MTV ücretine yansıtılması da şu an için ihtimal dahilinde.

Trafik cezaları

Trafik cezalarındaki artış da TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı göz önünde bulundurularak hesaplanıyor ve MTV’den farklı olarak Cumhurbaşkanlığı’nın bu oranı aşağı çekme yetkisi bulunmuyor. Buna göre, 2023’te sürücüler;

Kırmızı ışık ihlalinde 951 TL,

Emniyet kemeri kullanmadıklarının tespiti durumunda 436 TL,

Takip mesafesine uymadıklarında 436 TL,

Seyir halinde cep telefonu kullandıklarında 951 TL,

Hız sınırını %10 ila %30 oranında aştıklarında 951 TL, %30 ila %50 oranında aştıklarında ise 1.979 TL ceza ödemekle yükümlü olacak.

Araç muayenesi

Araç grubuna bağlı olarak değişen muayene ücretleri 2022’de otomobiller için 507 TL olarak belirlenmişti. Söz konusu miktarın 2023 yılında ne oranda artacağı henüz belirsizliğini korurken %122,9’luk enflasyon oranının muayene ücretlerindeki artışta da belirleyici olabileceği ifade ediliyor. Bu oranın ücretlere yansıtılması durumunda 2023’te otomobil sahipleri muayene için 1.115 TL ödeyecek.

Zorunlu trafik sigortası

Yeni yılda hayata geçirilmesi beklenen bir diğer düzenleme ise zorunlu trafik sigortasındaki fiyat kademelerine ilişkin olacak. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) başkanı Mehmet Akif Eroğlu’nun açıkladığı üzere mevcut durumda 7 basamaktan oluşan kademelendirme sistemine “0” ve “8” basamaklarının da dahil edilerek 9 kademeli bir sistemin oluşturulması ve trafik güvenliğini tehdit eden sürücülerle güvenli şekilde araç kullanan sürücüler arasındaki makasın açılması planlanıyor. Bu doğrultuda ilk gruptaki sürücülerin poliçe ücretlerine %200’e varan oranda zam yapılması, ikinci gruptaki sürücülerin ise %50’ye varan oranda indirime hak kazanarak ödüllendirilmesi hedefleniyor.

Kasko sigortası

Otomobil fiyatlarındaki artış dolayısıyla hareketli bir süreçten geçen kasko sektöründe %250’ye varan zam oranları gözlenebiliyor. Uzmanlar, mevcut kasko sigortası fiyatlarının yeni yılla birlikte %100’e varan oranda artabileceğine işaret ediyor. Söz konusu artışlar, sigorta şirketlerini yenilikçi çözümler üreterek müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun özelleştirilmiş sigorta seçenekleri sunmaya yönlendiriyor. Örneğin, kimi sigorta şirketleri, sürücülere araçlarını kullanma sıklıklarına göre değişen taksit seçenekleri sunuyor.

Sürücüler neler yapabilir?

Sıralanan masraf kalemleri göz önünde bulundurulduğunda, araç sahiplerinin tasarruf etmelerini sağlayacak adımlar atmaya yönelmesi kaçınılmaz görünüyor. Peki, sürücüler bu doğrultuda neler yapabilir?

Düzenli araç bakımı: Aracın yakıt tüketiminde motordan, lastiklerden, fren ayarındaki bozulmalardan ve aracın diğer parçalarındaki aşınmalardan kaynaklı artışlar yaşanabilir; bununla beraber, düzenli bakım yapıldığı takdirde önüne geçilebilecek arızaların vaktinde tespit edilmemesi sürücüleri ağır tamir masraflarıyla karşı karşıya bırakabilir. Dolayısıyla düzenli araç bakımının sürücülerin beklenmedik masraflarla karşılaşmalarının önüne geçecek ve yakıt tüketimlerini azaltacak başta gelen önlemlerden biri olduğu ifade edilebilir.

Güvenli sürüş: Yakıt tüketimini etkileyen unsurlardan biri de sürücünün aracı kullanma biçimidir. Aşırı hız ya da ani kalkış yapmak, araca haddinden fazla yük yüklemek gibi durumlar aracın yakıt tüketimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun yanı sıra, trafikte güvenli bir sürüşün tercih edilmemesi can ve mal kaybıyla sonuçlanacak kazalara sebebiyet verebilir. Tüm bunlardan ötürü güvenli sürüş her zaman için vazgeçilmez bir öncelik olarak görülmelidir. 

LPG dönüşümü: LPG’li araçların bakım masrafının dizel araçlara nazaran daha düşük olması, tasarruf etmek isteyen sürücülerin tercihini LPG’den yana kullanmalarının nedenlerinden biri olarak sıralanabilir. Araç sahiplerinin LPG dönüşümüne yönelmelerinin bir başka sebebi ise bu alternatif yakıtın sunduğu fiyat avantajıdır.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: