Güvenli sürüşün olmazsa olmazları

20.10.2022 - 20.10.2024

Her sürücünün, başta kendisi olmak üzere trafikte bulunan herkes için alması gereken güvenli sürüş tedbirleri bulunuyor. Bu tedbirler, trafiğe çıkmadan önce ve trafikteyken güvenli sürüş için gerekli olan ön hazırlıkları içeriyor.

SÜRÜŞ ÖNCESİNDE

Lastiklerin hava basıncını kontrol edin

Lastikleri ayakucuyla test etmek, araca binmeden yapılması gereken kontrollerden biri. Bu basit hareketle lastiklerin basıncının doğru seviyede olup olmadığını anlamak mümkün. Aracın seyir halindeyken yolda kalmaması, titrememesi ve herhangi bir lastik kaynaklı kaza durumuyla karşılaşılmaması için lastik hava basıncı kontrollerinin ayrıca yakıt istasyonlarında bulunan hava istasyonlarında da kontrol edilmesi önem taşıyor.

Cam sileceklerinin iyi çalıştığından emin olun

Mevsimsel olarak camların kirlenmesine sebep olan hava koşulları, görüş mesafesinin azalmasına sebep olabilir. Yağmur, kar ve sis olaylarının üstesinden gelmek için ön cam sileceklerinin ve su püskürtme sisteminin iyi çalışabilir olması şart. Ayrıca camların kirli, buğulu ya da ıslak olmaması da sürüş güvenliği açısından gerekli olduğundan cam suyunun buna uygun olarak her zaman dolu olması önemli.

Aynalarınızı ayarlayın

Trafiğe çıkmadan evvel güvenli bir sürüş için altın kurallardan biridir; dikiz aynalarının ayarlarını görüş mesafesine uygun biçimde ayarlamak. Trafiği takip ve kontrol edebilmek için kullanılan tüm aynaların temiz olması da sürüşü daha güvenli kılacak konular arasında yer alıyor.

SÜRÜŞ ESNASINDA

Emniyet kemeri şart!

Emniyet kemerlerinin olası kaza anlarında çarpmanın etkisini azaltması, ağır yaralanma riskini yarıya indirmesi ve araç dışına savrulma gibi risklerin önüne geçmesi, araçtaki güvenliğin sağlanması açısından oldukça mühim. Sürüş koltuğuna oturulduğu an takılması önerilen emniyet kemerleri, araç sürücüsü için olduğu kadar trafikte bulunan diğer herkes için de hayat kurtarıcı bir işleve sahip.

Sadece sürüşe odaklanın

Sürüş boyunca olası kaza, ani fren, çarpışma durumlarının üstesinden gelmenin ana unsuru, dikkati sürüşe vermek olarak bilinir. Araç kullanırken telefonla uğraşmaktan, sohbete dalmaktan, yemek yemek ya da bir şeyler içmekten yani güvenli bir sürüş için gözlerin trafikten ayrılmasına sebep olan davranışlardan kaçınılması gerekiyor.

Trafik işaret levhalarına uyun

Kara yollarında yaşanabilecek kazaları minimize etmek için tasarlanan ve neredeyse her noktada karşılaşılan trafik levhaları, güvenli seyahat için dikkate alınması gereken en önemli göstergelerden. Sürücüleri yol süresince bilgilendiren bu göstergeler yönlendirici işlevleriyle sürücülerin yolculukları boyunca nelerle karşılaşacaklarını ön görebilmelerini ve trafik akışının rahat bir şekilde seyretmesini sağlıyor.

Hız limitlerine uyun

Araştırmalara göre, trafik kazalarının meydana gelmesindeki en önemli etkenlerden biri aşırı hız. Buna bağlı kaza risklerinin önüne geçmek ise aracın hızının hava, yol ve trafik levhalarına ya da işaretlerine göre ayarlanmasıyla mümkün. Sürücüler, trafikteki herkesi düşünerek yol süresince belirlenen hızda hareket etmeli, özellikle aniden yayayla karşılaşma ihtimalinin yüksek olduğu bölgelerde daha düşük bir hızda ilerlemelidir.

Takip mesafesini koruyun

Ani fren ya da hızlanma gibi durumlarda olası aksiliklerin yaşanmaması için altın kurallardan biri de öndeki araçla aradaki takip mesafesinin korunmasıyla ilgilidir. Öndeki araca çok fazla yaklaşılması, ani hız ya da frenleme gibi durumlarda kaza riskini artırır. Takip mesafesi aracın kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadardır. Yani 100 kilometre/saat hızla ilerleniyorsa takip mesafesinin en az 50 metre olması gerekir.

Hatalı solamadan kaçının

Bir aracı sollamanın bazı kuralları vardır; iyi bir plan, görüş yeterliliği, uygun bir takip mesafesi, düşük bir hız ve dahası… Plan yapılmadan gerçekleştirilen ani sollamalar sürüş güvenliğini tehlikeye atar. Bu yüzden tek şeritli yollarda solama yaparken dikkat edilmeli, şeridi terk etmek için yeterli bir alanın olup olmadığı bilinmeli. Buzlu, ıslak yollarda ve geceleri sollama yapmaktan kaçınılmalı. Köprü üstü, viraj, tünel gibi solama yasağı olan yerlerde ise kurallara kesinlikle uyulmalı.

Sinyal ve far kullanımı

Trafikteyken araç sürücüleri, birbirleriyle çeşitli yollarla iletişim içindedir. Araçların hangi yöne gideceği gibi konularda sürücülere mesaj veren sinyal ve far kullanımı aracılığıyla trafik akışı kolaylaşır. Gece-gündüz demeden, yollarda havanın yağmurlu ya da sisli olmasına bakmadan farları açmak ve fark edilir olmak da güvenli sürüş için olmazsa olmazlardan.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: