Güvenli yolculukların olmazsa olmazı: Emniyet kemeri

16.09.2022 - 16.09.2024

Aracıyla bir yerden bir yere gidenler için emniyet kemerini bağlamak bir rutindir. Çoğu araç sahibi aracının koltuğuna oturur oturmaz emniyet kemerini takar. Bu durum şoförün yanında oturan yolcular için de geçerlidir. Türkiye’de henüz bir rutin haline gelmese de arka koltukta da emniyet kemeri takma zorunluluğu mevcut. Öyle ki Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde özellikle çocukların güvenliğini gözeterek bu konuda çeşitli iyileştirmelere gidiliyor. Büyük küçük demeden ön ya da arka koltukta bulunması fark etmeksizin araç içindeki herkesin maksimum güvenliğinin sağlanması için emniyet kemerinin takılması şart!

Neden önemli?

Araç içindeki yolculuklar genellikle sabit bir hızdadır. Olası bir kaza tüm hareketi sürücünün ya da yolcunun kontrolü dışına taşıyabilir, tabii eğer emniyet kemerleri takılı değilse. Emniyet kemeri kullanmak; ani fren, çarpma ve tüm olası trafik kazalarında ölüm ve ağır yaralanma gibi durumların önüne geçmeyi sağlar. Araştırmalara göre arka koltuk emniyet kemeri yaralanmanın şiddetini yüzde 50 azaltıyor. Sadece bu veri, araçtaki herkesin emniyet kemeri takması gerekliliğine dikkat çekmek için yeterli.

Emniyet kemeri takmamak, olası kaza durumunda aynı araçta bulunduğunuz kişilerle çarpışmaya ve ağır darbe alınmasına yol açabilir. Araç içinde çarpışan kişilerden birinin çocuk olduğu düşünülürse yaşayacağı etkinin çok fazla olacağını söylemeye gerek olmadığını zannediyoruz.

Çocuklar için en güvenli yolculuklar için…

Çocukların, yetişkinler için tasarlanan emniyet kemerlerini takarak güvende olup olmadıkları tartışılır. Bu nedenle çoğu ebeveyn özellikle belli bir yaşın altındaki çocuklarını olası kazalardan korumak adına çeşitli güvenlik aparatlarını kullanmayı tercih ediyor. Çocukların yaşı, boyu, kilosu hesaba katılarak tasarlanan bu koruma sistemleri; bebek koltukları, hareketli koltuk ve destek koltuk olarak çeşitleniyor. Bu alternatiflerin her biri, kaza durumlarında çocuğun hareketinin baş ve boyun gibi hassas bölgelere yönelmesini engelleyerek asıl etkiyi vücudun daha güçlü olan sırt, omuz ve kalça kemiği gibi bölgelerine vermeyi sağlıyor. Dolayısıyla çocuklar için en güvenli yolculukları sağlamak; onlara en uygun koltukları tercih etmekten geçiyor. Bebek, hareket ya da destek koltuklarını emniyet kemeri ya da üst bağlama bandı yardımıyla otomobile sabitlediğinizden eminseniz çocuklu seyahatlerinizi güvenle gerçekleştirebilirsiniz.

Yaşı itibarıyla çocuk koruma sistemlerine ihtiyaç duymayan çocuklar, emniyet kemeri takarak arka koltukta güvenle yolculuk edebilirler. Arka koltuktaki çocukların, en ortada oturması da güvenlik açısından belirleyici bir konu. Her ne kadar tavsiye edilmese de çocukların ön koltuktaki seyahatlerinde ise araç koltuğunu mümkün olduğunca geriye yaslamak önemli.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: