Sürücü belgenizi yenilediniz mi?

19.08.2022 - 19.08.2024

İçişleri Bakanlığı, 1 Ocak 2016’dan önce düzenlenen eski sürücü belgelerinin yeni tip sürücü belgelerine dönüştürülmesine ilişkin verilen süreyi 31 Aralık 2022’ye kadar uzattığını bildirmişti. Ehliyetlerin yenilenmesi için verilen sürede artık sona yaklaşılıyor. Belirtilen süreye kadar eski tip sürücü belgelerini yenilememiş sürücülerin belgeleri geçersiz sayılacak ve geçerlilik süresi dolan sürücü belgesiyle araç kullanmaya devam edenlere Trafik Kanunu’nun 39/3 maddesi gereğince idari para cezası uygulanmakla birlikte hakkında cezai işlemler de başlatılacak.

Açıklama üzerine Türkiye genelinde yaygınlaştırılan uygulamalar, bir süredir yeni tip sürücü belgelerine hızla geçilmesini sağlamıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sürücülerin yüzde 78’i çipli sürücü kartlarına ulaşmış durumda. Ehliyetini henüz yenilememiş olanlar için ise başvuru yoğunluğundan kaynaklanabilecek sorunların önüne geçmek adına işlerini son ana bırakmamaları öneriliyor. Ehliyeti yenilemek için randevu almak isteyenler Alo 199 Çağrı Merkezi’ni arayarak ya da randevu.nvi.gov.tr adresine tıklayarak kolaylıkla randevu alabiliyorlar.

Süreç nasıl işliyor?

-Çağrı merkezi tarafından sunulan ya da sistemde çıkan tarih ve saatin seçilmesinin ardından ehliyet yenileme randevusu oluşturuluyor.

-Online randevu alma esnasında e-posta adresi ya da telefon numarasına onay kodu gönderiliyor.

-Yeni tip ehliyet belgesi almak için ilkin 15 TL tutarında gereken bir ücret bedeli bulunuyor. Ücret 13 TL tutarındaki değerli kağıt belgesini ve 2 TL tutarındaki Polis Vakfı hizmet bedelini kapsıyor. Ücretleri bankamatik ya da mobil sürücü işlemleri aracılığıyla yapabildiğiniz gibi, ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden de sanal POS uygulamasıyla kredi veya banka kartı bilgilerinizi girerek de yapılabiliyor.

-Sağlık raporu, son altı ay içinde çekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf, T.C. kimlik kartı, kan grubunuzu ve adli sicil durumunuzu belirten belge, öğrenim belgesi, sürücü sertifikası ya da eski kimlik kartınızda yanınızda bulunması gereken evraklar.

-Onay kodu ve evraklarla birlikte randevu saatinden 15 dakika önce Nüfus Müdürlüğü’nde olmak gerekiyor.

-Teslim edilen belgeler, elektronik ortamda düzenleme merkezine iletiyor.

-Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılan sürücü belgeleri PTT’ye teslim edildikten sonra 15 gün içinde sahibine ulaştırılıyor.

-Sürücü belgesi teslim alınırken herhangi bir ödeme yapılmıyor.

-31 Aralık’tan önce başvurup kimliği henüz eline ulaşmamış olanlar, başvuru esnasında kendilerine verilen yeni sürücü belgesinin bir çıktısıyla ya da E-Devlet üzerinden alabilecekleri sürücü belgesiyle araç kullanmaya devam edebilecekler.

Neden çipli sürücü belgesi?

Türkiye’de TÜBİTAK tarafından geliştirilen çipli sürücü kartları T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından projelendirildi. Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılan sürücü belgeleri standartlarına uygun olan ve 84 ülkede geçerliliğe sahip yeni ehliyetlere sahip olanların bu ülkelerde ayrıca uluslararası belge almak zorunluluğu bulunmuyor. Bu kıstas yabancı sürücüler için 6-12 ay arasında geçerliliğe sahip. Bu sürelerden daha uzun kalmayı ve araba kullanmayı planlayanlar, bulundukları ülkenin ehliyet sınavından başarıyla geçerek sürücülüğe devam edebiliyorlar.

Çip sayesinde kişiye ait ehliyet bilgileri güvenle saklanarak sahteciliğin önüne geçiliyor. Temaslı-temassız olarak çip üzerinde bulunan ancak yalnızca ultraviyole ışığa tutulduğunda görülen çeşitli yazı ve şekiller doğrultusunda kişiler hızla doğrulanabiliyor.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: