Trafikte beklenmedik durumlarla karşılaşıldığında ne yapılmalı?

27.03.2023 - 27.03.2025

Sürücüler trafikte zaman zaman olağan dışı durumlarla karşılaşabilir. Bu durumlar, hava şartlarıyla ilgili olabileceği gibi araçta karşılaşılabilecek arızalarla ya da yol koşullarıyla ilgili de olabilir. Peki, bu gibi durumlarda ne yapılmalı? Gelin, birlikte inceleyelim…

Aracınız arızalandığında…

Her sürücünün bir gün deneyimleyebileceği bu durumla karşılaştığınız takdirde ilk yapılması gereken aracı sağ şeride çekerek dörtlü ikaz lambalarını yakmak ve uygun yere reflektörü yerleştirerek diğer sürücülerin aracınızda bir problem olduğunu fark etmelerini sağlamaktır. Aracınızı güvenli bir şekilde konumlandırdıktan sonra yardım istemek üzere kasko sigortanızın size sunduğu hizmete başvurabilir ya da çekici çağırabilirsiniz.

Kaza yapmanız durumunda…

Bu tür bir durumla karşı karşıya kalındığında öncelikle herhangi bir yaralanma yaşanıp yaşanmadığı kontrol edilmeli ve gerektirdiği takdirde acil sağlık hizmetine başvurulmalıdır. Bununla birlikte, aracın kontağının kapatıldığından emin olunması da gerekir. Bunun ardından kazanın yaşandığı aracın veya araçların bulunduğu alan uyarıcı levhalarla çevrelenmelidir. Bu tedbirler alındıktan sonra sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurmaları ve fotoğraf ya da video çekerek kazanın kaydedilmesini sağlamaları önem taşır.

Tehlikeli bir şoförle karşılaşırsanız…

Süratli ve tehlikeli bir şekilde araç kullanan sürücüler, trafikteki yaya, yolcu ve diğer sürücülerin güvenliğini tehdit eden davranışlar sergileyebilir. Bu gibi bir durumla karşılaşıldığında sürücülerin söz konusu aracın hareketlerini izleyerek bu araçla aralarında güvenli bir mesafe oluşturacak şekilde hızlarını azaltmaları gerekir. Bununla birlikte, trafik kurallarını ihlal ederek can ve mal kaybına sebep olabilecek davranışlar sergileyen sürücüler hakkında ihlal bildiriminde bulunulabilir.

Zorlu hava şartlarında…

İklim kriziyle birlikte giderek daha düzensiz hale gelen hava koşulları, sürücülerin beklenmedik şekilde şiddetli yağış, fırtına, sis gibi olumsuz hava şartlarına maruz kalmalarına neden olabiliyor. Şiddetli yağış durumunda sürücülerin hızlarını azaltarak önlerindeki sürücüyle aralarındaki mesafeyi iki katına çıkarmaları gerekiyor. Bununla birlikte, hız sabitleme sistemi kullanan sürücülerin bu gibi durumlarda sistemi devre dışı bırakmaları öneriliyor. Benzer önlemlerin rüzgarlı, fırtınalı ve sisli hava şartlarında da alınması gerekiyor. Zorlu hava şartlarında kızaklamanın önüne geçmek içinse trafiğe çıkmadan önce mevsim koşullarına uygun lastiklerin tercih edildiğinden emin olunması şart.

Aracın önünde bir hayvan bulunduğunu fark ederseniz…

Sürücülerin, güzergahları boyunca hayvanların bulunabileceğine dair trafik işaretlerinin bulunduğu bir alandan geçerken araçlarını dikkatli ve yavaş bir şekilde kullanmaları, sürüş esnasında aracın önünde herhangi bir hayvanın bulunduğunu gördüklerinde ise hızlarını azaltarak hayvan(lar)ın geçişi için uygun koşulları yaratmaları gerekir.

Herhangi bir kazanın gerçekleşmesi durumundaysa sürücüler çarptıkları hayvanı hızla veterinere götürmelidir. Yolda yaralı veya yaşamını yitiren bir hayvanla karşılaşıldığında ise belediyelerin destek hatlarına ulaşarak hayvanın güvenli bir şekilde bakımının sağlandığından ve trafikten uzaklaştırıldığından emin olunmalıdır.

Herhangi bir sağlık problemi yaşadığınızda…

Sürücülerin, trafikteyken herhangi bir sağlık problemi yaşamaları durumunda araçlarını güvenli bir alana çekerek acil sağlık hizmetlerine başvurmaları gerekir.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: